UA-129659272-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Inhoud


Nieuws

12-11-2018

Vanaf vandaag gaat Conny's Kind-Hond Coaching verder als Coaching bij Conny. Het afgelopen jaar heb ik mij verder ontwikkeld en de bedrijfsnaam paste niet meer bij de diensten die ik wil leveren. Ik heb ervoor gekozen met Coaching bij Conny een nieuwe weg in te gaan en me helemaal op het coachende stuk van mij te richten. Begeleiding van kinderen, honden en volwassenen of een combinatie van deze. Dat is waar mijn hart ligt. En zoals het gezegde gaat... volg je hart, want dat klopt!

Mag ik hem aaien?

Gepost 2018/11/23

Een tijdje terug was ik met mijn hond Kyra bij de kleuterklas van een basisschool op bezoek om de kinderen het een en ander te vertellen over honden. Wat te doen als er een hond buiten op je af komt rennen, waarom blaft een hond en nog veel meer onderwerpen kwamen aan de orde. Waaronder ook de vraag hoe kinderen een hond het beste kunnen aaien.

Toen ik de vraag stelde op welke plek van het lijf je een (onbekende) hond het beste kunt aaien gingen er gelijk een aantal vingers de lucht in. Een jongen mocht het antwoord geven en vertelde dat hij honden altijd op hun kop aait. Ik vroeg hem waarom hij dat de beste plek vond en hij vertelde: “Dat is het makkelijkst, want daar kan ik het beste bij.” Ik snapte zijn gedachte gang en vroeg of iemand anders ook een idee had. Er kwamen verschillende antwoorden naar voren, van een klopje op de schouder tot een aai in de buurt van de staart. Nadat ik vertelde dat nog niemand had geraden hie kinderen een hond het beste kunnen aaien ging er verbazing door de klas.

 

Ook de juffen wisten het niet…

De allerbeste plek om een hond te aaien bij een kennismaking is op zijn borst. De hond ziet je hand  op die manier aankomen van onderaf. Dat komt veel minder bedreigend voor hem over dan een hand die van bovenaf zijn kop nadert. Niet alle honden vinden het prettig zo’n hand die ineens boven ze naar beneden komt. Sommige honden vinden dit ronduit eng.

Om het aaien voor kind en hond leuk en veilig te houden is het het beste om honden (zeker onbekende honden) te aaien op hun borst. En dan bedoel ik het stuk tussen de keel en de voorpoten. De juffen gaven toe dat ze dit nooit verwacht hadden. Zij hadden altijd gedacht dat kinderen een hond het beste op de rug konden aaien. Maar de hond ziet op die manier niet altijd de aanraking aan komen. Een kind kan naast of achter een hond staan wanneer ze willen aaien en de hond kan schrikken van het plotselinge contact.

 

Maar wat nog belangrijker is…

Alleen het weten hoe kinderen het beste een hond kunnen aaien is niet genoeg. Wat wel eens vergeten wordt is dat een hond ook een mening mag hebben. Dat hij de vrijheid heeft om te kiezen of vreemden hem wel of niet aanraken. Ik vindt het belangrijk dat volwassenen en kinderen toestemming vragen aan de hond. En nee, dat hoef je natuurlijk niet schriftelijk of mondeling aan te vragen. Maar door onze hand rustig uit te steken in de richting van de hond nodigen wij hem uit. Snuffelt hij aan je hand, komt hij naar je toe of kijkt hij rustig naar je? Dan kan je een stap verder gaan en hem over de borst aaien of kriebelen. Draait hij zijn kop of lijf weg, loopt hij weg of duikt hij in elkaar? Dit zijn signalen dat hij verder geen behoefte heeft aan contact. Laat een hond dan in zijn waarde en aai hem in dit geval niet. Wij hebben toch ook niet altijd zin om aangehaald te worden?

 

Wat vertel je aan kinderen die een hond willen aaien?

  • Als eerste is het belangrijk dat kinderen leren om toestemming te vragen aan de eigenaar van de hond. Die kent zijn hond tenslotte het allerbeste. Hij of zij weet of zijn hond het op prijs stelt om geaaid te worden door anderen.
  • Wanneer de eigenaar toestemming geeft, kan het kind zijn hand rustig uitsteken in de richting van de borst van de hond.
  • Zoekt de hond toenadering? Dan kan hij rustig over de borst geaaid of gekriebeld worden. Kijkt of draait de hond weg? Leg dan uit dat de hond nu geen zin heeft om geaaid te worden en doe een stap terug. Laat kinderen in plaats van het aaien bijvoorbeeld een vraag over de hond stellen.

Door deze stappen te volgen bij ontmoetingen tussen kinderen en honden houd je deze leuk en veilig voor iedereen.

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?